fbpx

De onzichtbare reden achter kledingfrustratie.

Zeven tekenen waaruit blijkt dat je eigenlijk helemaal niet zo blij bent met de kleding in je kledingkast!

Ik durf te stellen dat jij hoogstwaarschijnlijk gewend bent om jezelf te kleden in kleding die echt het minimale voor je doet van wat het eigenlijk voor je kan doen. En nee, dat is niet jouw schuld.

Vanaf nu ga ik je helpen daar verandering in te brengen…

Ik ga er even vanuit dat jij ook meestal je kleding in de winkel koopt??

Afhankelijk van jouw budget heb jij je een gewoonte eigen gemaakt die ervoor zorgt dat je kleding koopt van een bepaalde prijsklasse. Die prijsklasse bepaalt voor een groot gedeelte ook de levensduur van die kleding, daarna wil je graag iets nieuws.

Niet alleen omdat het niet meer mooi is, de stof pluist, is verwassen of het model zakt in elkaar, maar ook door de verandering van trends. De trends die gebruikt worden om een artikel te ontwerpen veranderen steeds, dus een artikel raakt uit de mode…

Het is een beetje alsof je kleding koopt die, net als fruit, een uiterste datum heeft. Zelfs als je kledingstuk nog goed is zorgt een trend ervoor dat hij toch weg moet.

Die cyclus ben je inmiddels wel gewend.

Je koopt, bent enthousiast over een kledingstuk, en doet het weer weg.

Dan is het nu wel ook nog even belangrijk om erbij te zeggen dat dat enthousiasme vaak niet ECHT het kledingstuk is! Wanneer we iets kopen maken we stofjes aan in onze hersenen, voornamelijk Dopamine, wat ervoor zorgt dat jij het leuk vindt om in iets nieuws te lopen. De studies verschillen een beetje mbt hoe lang dat dit stofje voor je werkt, maar dat het na een maandje of wat wel uitgewerkt is, zijn ze het wel over eens.

Omdat je deze cyclus zo gewend bent en omdat je niets anders om je heen ziet dan dit, is het moeilijk te bedenken wat je anders zou kunnen doen.

Want hoe ziet een kledingstuk er dan uit waar je 10 jaar later nog in loopt? Hoe ziet een kledingstuk er uit wat je zelfs laat repareren omdat je het zo ontzettend te gek vindt? En waar haal je zoiets dan?

Een kledingkast voor jezelf cureren waar je nooit meer het gevoel bij hebt dat je niets om aan te trekken hebt, is moeilijk.

Daar gaat namelijk een enorme gewoonte verandering aan vooraf. Het begint al met het opschroeven van de verwachtingen die je zelf hebt van een kledingstuk.

Maar dat je nu niet genoeg vraagt van de kleding die in je kast hangt en je hier jezelf eigenlijk te kort doet, wordt makkelijk duidelijk wanneer jij de volgende zeven (ik kon het niet laten ik heb een bonus punt toegevoegd!) punten even afweegt voor jezelf;

 1. Het is niet altijd makkelijk om je in de ochtend zo te kleden dat je helemaal happy het huis verlaat.
  Wanneer ik je vraag om voor de komende 7 dagen te vertellen welke outfits je aan wil doen, dan is het moeilijk voor je om er 7 totale outfits uit te halen waar je helemaal verliefd op bent.
 2. Je voelt je sneller te gek wanneer je iets nieuws draagt.
  Wanneer je iets nieuws draagt is het makkelijker om daar helemaal in te schitteren en om je lekker te voelen. Mocht je een bijzonder evenement hebben dan heb jij niet 3 outfits hangen die je heel graag aan wil, maar je bedenkt jezelf dat je liever nog even gaat shoppen…
 3. Je draagt je kleding niet meer dan 30x.
  Je hebt aardig wat kledingstukken in je kast hangen die je niet zo vaak gedragen hebt maar waar je wel je enthousiasme al voor verloren hebt.
 4. Je moet dingen wegdoen om orde te scheppen.
  Om te zorgen dat je kledingkast niet “overloopt”, moet jij regelmatig dingen weg doen, anders verlies je het overzicht en is je kast niet meer leuk om in te kijken.
 5. Je voelt dat het belangrijk voor je is om tenminste een beetje modieus voor de dag te komen.
  Je hoeft geen fashionista te zijn om deze noodzaak te voelen. Wanneer je eerlijk bent en denkt aan de kleding in jou kast ligt, dan zijn er toch wel een paar artikelen die stoffig liggen te worden puur omdat je kunt zien dat ze van het vorig seizoen zijn.
 6. Jij bent bezig met de “fouten” in de kleding die andere maken.
  Veel van deze fouten zijn ongeschreven mode-regels. Het valt jou bijvoorbeeld op wanneer iemand iets aan heeft wat veel te kort of te strak is voor hun leeftijd. Of wanneer iemand een trend draagt die niet past bij hun levenstijl.
 7. Jij houd van shoppen of je haat het.
  Je gaat shoppen om de tijd te verdrijven, om iets leuks te doen, het is een vorm van entertainment voor jou. Of je hebt een hekel aan shoppen, er hangt toch nooit iets wat je echt leuk vind. De meeste kleding is niet jou stijl…
 8. Bonus nummer 8
  Jij kijkt soms naar anderen en denkt; durfde ik dat maar.
  Jij bent eigenlijk een veel kleurrijker of uitgesproken persoon, maar dat durf je niet te laten zien. Vaak ren je de deur uit zonder het omhangen van die toffe ketting of een extra sjaal. Eigenlijk ontbreekt het je een beetje aan eigenwaarde om echt uit te durven komen voor wie je eigenlijk bent…

  Mocht je jezelf herkennen in een of meer van deze punten, dan heb ik je iets leuks te vertellen!

  Kleding kan echt stukke leuker worden voor jou!


  (lees verder onder de foto)

Mijn naam is Marjolein, ik ben een modeontwerper met een hekel aan de mode. Waar ik wel een zwak en een fascinatie voor heb zijn voor unieke dingen.

Het is niet raar dat ik in de mode terecht ben gekomen, ik ben graag bezig met mooie dingen en daarnaast is iedere trend natuurlijk nieuw op het moment dat hij in de wereld wordt gedacht.


Nadat ik jaren in die mode heb gewerkt was het heel moeilijk om mezelf eerlijk in de spiegel te blijven aankijken. Mijn meest favoriete onderwerp, de mode-industrie, waar ik zo hard voor had gewerkt om deel van uit te maken, was niet zo mooi als dat ik had gedacht. Ik kon het niet meer aanzien wat de mode allemaal voor slechts veroorzaakte in de wereld. Dan bedoel ik niet alleen voor het milieu en voor de mensen die in de mode werken; maar ook voor jou, wanneer jij voor de spiegel staat.


Er ligt een sterke druk op het verkopen van meer, in de mode. Dat verkopen gaat vaak ten koste van jou eigenwaarde. Het is eigenlijk wel fijn dat jij het gevoel hebt dat je een product nodig hebt om er goed uit te zien. Dat je iets nieuws moet kopen voor dat feestje om je lekker in je vel te voelen.

Je goed voelen over je natuurlijke zelf, waardoor je niets meer van ze nodig hebt, kost de beauty-industry miljarden!!

Dat kon ik niet meer aanzien. Dus ben ik gestopt en doorgegaan met iets wat me veel meer aan het hart light; zelfexpressie.

Jezelf laten zien zoals je bent, los van trends en van alles wat zou “moeten”.

Klinkt simpel, he?
Is het toch niet.

Wat het allerbelangrijkst is, is dat jij je goed voelt over jezelf. Over wie je bent en wat je doet in het leven.

En laat dat nu eens zijn waar de meeste mensen het meeste moeite mee hebben!

Dat betekend tijd voor jezelf vrijmaken. Ontdekken wat je hobby’s ook weer zijn. Jezelf vergeven voor de dingen die je verkeerd hebt gedaan in het leven. Geld aan jezelf uitgeven zonder dat je daar een schuldgevoel van overhoudt. Durven uitspreken wanneer jij je gekwetst voelt. Grenzen aangeven. Je dromen durven uitspreken.

Goed in je vel zitten zodat je ook aan durft te trekken wat je wilt omdat jij weet dat je de moeite waard bent.

Dat is iets wat ik nu doe, veelal voor mensen die hun droom achterna willen. Want als jij een droom hebt, dan zul je je gezicht moeten durven laten zien op plekken waar je eerder niet kwam.

Online, wanneer je daar een business op aan het zetten bent, of offline, op een evenement om informatie te krijgen en geïnspireerd te raken of zelfs om zelf te spreken!

Mocht jij het gevoel hebben dat er meer voor je is dan dat je nu voor elkaar krijgt, dan hoor ik dat graag.

Ik help je namelijk graag uit je stulp kruipen en gaan staan voor wie je bent en wat je te bieden hebt.

Wil je nu al iets doen met me, maar durf je me nog niet te bellen?
Vul dan hieronder je emailadres in. De komende drie weken krijg jij dan gratis in je inbox opdrachten. Het zijn intensieve en bijzondere opdrachten die ervoor zullen zorgen dat jij in je kracht komt te staan en durft te gaan staan voor wie je bent.

Let op, het is in het Engels maar ik sta dag en nacht (euh, trouwens, niet te enthousiast, alleen overdag) paraat om je te helpen mocht je er niet uitkomen.

Pluk de dag; dat doe je in je beste outfit en met je grootste smile!

UPDATE: RETHINK PRE-OP IS CLOSED

Wil je samenwerken?

Groetjes van marjolein AKA de creativist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *